2008. augusztus 18., hétfő

Méregtelenítés és emésztésjavítás egyben - articsókával

Nehéz ételeket ettél? Gyakran küzdesz puffadással, székrekedéssel? Tedd változatosabbá az étrendedet articsókával! Amellett, hogy tele van vitaminnal, segíti a zsírok megemésztését, és jót tesz kellemetlen gyomorpanaszok ellen is.


Ez, a Földközi-tenger partvidékén - főként Görögországban, Olaszországban, Franciaországban - termesztett növény az ott élő népek egyik kedvenc csemegéje. Nem csoda, hiszen jótékony élettani hatásai mellett finom és kevés kalóriát tartalmaz. Lássuk kicsit részletesebben, hogy miért érdemes articsókát fogyasztanod!

Méregtelenítés és emésztésjavítás egyben - articsókával


Minden falatban egészség

Az articsóka jellegzetes ízét a benne lévő keserűanyagnak, az ún. cinarinnak köszönheti.
  • A benne lévő cinarin segíti a májsejtek méregtelenítő tevékenységét és javítja a zsíremésztési folyamatot.
  • Az articsóka csökkenti a vér magas zsírértékét, a benne lévő epeképzést segítő anyag pedig a ballasztanyagokkal együtt segíti a koleszterin kiválasztását.
  • Sok C-, E-, B-vitamin és béta karotin található benne.
  • Gazdag ásványi anyagokban, káliumban, kalciumban, vasban és magnéziumban.
  • Az articsóka kifejezetten javasolt lehet cukorbetegek számára, mert a benne lévő inulin nem befolyásolja a vércukorszintet. Fogyasztásával kapcsolatban kérd ki szakember tanácsát.

Nincsenek megjegyzések: